Sveriges Släktforskarförbund

Tillbaka till listan 

Bara församling i Svedala


Kyrkan uppfördes i romansk stil runt år 1200. Från början bestod kyrkan av långhus med ett mindre kor och en halvrund absid i öster. Ingången låg mitt på södra långsidan. Senare under medeltiden välvdes kyrkan. Samtidigt förlängdes långhuset och koret breddades. 1485 färdigställdes kyrktornet.

Bara Kyrka som är belägen högt uppe på en kulle kan lätt ses på avstånd. Bara kyrka är, precis som många andra kyrkor som var byggda på 1100 och 1200-talet, belägen på öppen och hög yta för att dels fungera som en försvarspunkt samt tillflyktsort vid oroliga tider. I nutid så har kyrkan tre ingångar, men ett visitationsprotokoll ifrån 1822 lyder texten ” Bara Kyrka är 47 aln. 9 tum lång och 13 ½ alnar bred” och att ”i Bara kyrka finnas fyra dörrar”.

Under första hälften av 1600-talet byggdes en korsarm i söder som tjänade som gravkor för Beck-Friis och herrskapskyrka. Den har fortfarande kvar sin ursprungliga renässansgavel. I början av 1800-talet ersattes tornspiran med nuvarande tegeltak. Innan tornspiran ersattes med tegeltak så använde sjömän tornspiran som ett sätt att lokalisera sig. Kyrkan inhägnas av kallmur.
Textkälla: Wikipedia
Foto: Lena Ekström 2020. 

 

©2011 Sveriges Släktforskarförbund

Användarvillkor & integritetspolicy


 Alla bilder i Gravstensinventeringen får användas i enlighet med Creative Commons licensen CC By-Nc. Läs mer här