Sveriges Släktforskarförbund

Tillbaka till listan 

Vallda församling i Kungsbacka


 

Vallda socken har medeltida ursprung. Vid kommunreformen 1862 bildades Vallda församling.  Församlingen ligger i Kungsbacka kontrakt i Göteborgs stift och ingår i Särö pastorat i Kungsbacka kommun.

Platsen där Vallda kyrka ligger har troligen först använts som en offerlund. Senare fanns ett träkapell här. Nuvarande kyrka har medeltida ursprung. Den är byggd i sten och vitmålad. Kyrkans dopfunt i sandsten med växtmotiv är från 1200-talet. Den sägs representera ett av Sveriges vackraste verk inom den så kallade Starrkärrskolan. Sin nuvarande interiör fick kyrkan 1662, då den gamla triumfbågen togs bort, sidoväggarna förlängdes, stora fönster togs upp i murarna och koret byggdes ut. Det var den dåvarande ägaren till Vallda säteri, Markus Larsson, som bekostade den omfattande tillbyggnaden. Han och hans hustrus initialer ”MLS” och ”KJD” finns tillsammans med årtalet 1662 på korets yttervägg. Predikstolen som är gjord i trä installerades 1837. Sakristian ligger vid nordöstra delen av kyrkan och byggdes 1929.

Gustav Hjortberg - en rikskänd botanist, läkare och vetenskapsman, var kyrkoherde i Vallda församling 1754 – 1776. Under hans ledning byggdes 1762 – 1765 kyrktornet till med en volutsvängd huva och spira. Innan tornet byggdes hängde de två kyrkklockorna i en separat klockstapel utanför kyrkan. Den stora kyrkklockan är från 1511, den lilla från 1662 och mellanklockan tillkom 1993.

Kyrkogården omges av en kraftig gråstensmur med vackra stigportar. Den byggdes ut åt söder 1932. En ytterligare utvidgning – Västra kyrkogården invigdes på Allhelgonaafton 1981.
Textkälla: Sammandrag av olika källor. / Siv Bergenek
Foto: Lena Burman 2017 

 

©2011 Sveriges Släktforskarförbund

Användarvillkor & integritetspolicy


 Alla bilder i Gravstensinventeringen får användas i enlighet med Creative Commons licensen CC By-Nc. Läs mer här