Sveriges Släktforskarförbund

Tillbaka till listan 

Åryd församling i Karlshamn


Åryds församling har medeltida ursprung. Den bildade pastorat med Hällaryds församling fram till 1936 samt 1962-2013. Mellan 1936-1961 utgjorde Åryds församling ett eget pastorat. Sedan 2014 ingår Åryds församling i Karlshamn-Trensums pastorat i Listers och Bräkne kontrakt i Lunds stift.

Åryds kyrka är församlingskyrka och ligger i Karlshamns kommun. En medeltida kyrka från 1200-talet var helgad åt den heliga Ursula. Den revs 1870 för att ge plats åt en större kyrka. Den byggdes av gråsten i nyromantisk stil och invigdes 1873.

Altartavlan är målad av Josef Svanlund 1911 i Florens och föreställer den uppståndne Kristus. Familjen Wästfelt på Eriksberg hade förr ett epitafium i kyrkan. Bevarat från detta är en karolinervärja som hänger i kyrkrummet. Kyrkans äldsta mässhake i lila sammet från 1756 är kantad med guldgaloner, baktill finns en strålande sol, framtill ett krucifix. Mässhaken renoverades 1920. Från den medeltida kyrkan är en rundbågig gonronnerad dopskål av gotländsk kalksten bevarad och finns på ett museum i Lund.

Kyrkogården har varit begravningsplats sedan medeltiden. En kolerakyrkogård finns 400 m norr om kyrkan.
Textkälla: Sammandrag av olika källor. / Siv Bergenek
Foto: Siv Bergenek 

 

©2011 Sveriges Släktforskarförbund

Användarvillkor & integritetspolicy


 Alla bilder i Gravstensinventeringen får användas i enlighet med Creative Commons licensen CC By-Nc. Läs mer här