Sveriges Släktforskarförbund

Tillbaka till Så här gör du

Förberedelser

Kyrkogården

Kontrollera först om någon redan inventerat ”din” kyrkogård. Se listan - klicka här. Om du vill ta ansvar för inventeringen av en hel kyrkogård kan du boka den. Boka genom att skicka ett meddelande vid Kontakt. Om du endast vill inventera enstaka gravstenar, t.ex. din egen släkts gravstenar, behövs ingen bokning.

Tag gärna kontakt med kyrkogårdsförvaltningen som sköter den kyrkogård som du planerar att inventera. Informera dem om att du kommer att göra en gravstensinventering och att resultatet senare kommer att finnas på Sveriges Släktforskarförbunds hemsida i ett gemensamt register över svenska gravstenar. Ofta finns en planritning över kyrkogården med alla gravarna inritade. Be att få en kopia av planritningen som ett underlag för kyrkogårdens indelning och gravars unika nummer.

Kyrkogården brukar oftast vara indelad i olika delar. En ny och en gammal del - eller i ett antal fält, kvarter eller områden. Varje del brukar namnges med sidor, bokstäver eller liknande. Använd samma indelning som kyrkogårdsförvaltningen använder.

För att ytterligare underlätta din inventering och dokumentation av t.ex. familjegravar, kan du också be om att få en kopia av gravregistret. Gravregistret innehåller bl.a. gravplatsnummer, begravda personer med födelse-, döds- och begravningsdatum samt den begravda personens unika gravnummer.

De flesta kyrkogårdsförvaltningar har idag digitaliserat sina gravregister, vilket innebär att det är relativt lätt att göra en utskriftsrapport på de uppgifter som du behöver. Gravregister från de flesta kyrkogårdarna finns också på DVD Begravda i Sverige 2.

Notera att du vid registrering endast ska indexera de personer som hör till den gravsten som du registrerar. Tidigare gravsatta i återvunna gravar ska inte registreras. Lägg därför inte till personer i indexeringen som du säkert inte vet hör till gravstenen.

 

©2011 Sveriges Släktforskarförbund

Användarvillkor & integritetspolicy


 Alla bilder i Gravstensinventeringen får användas i enlighet med Creative Commons licensen CC By-Nc. Läs mer här