Sveriges Släktforskarförbund

Tillbaka till Så här gör du

Fotografering och inventering

Digitalkamera

Använd med fördel en digitalkamera eller mobilkamera av god kvalitet och planera noggrant själva fotograferingen. Att få en bra bild kan vara svårt i vissa lägen beroende på ett antal faktorer. Observera att ju större upplösning du har inställd på din kamera/mobil, desto "tyngre" blir bilderna att ladda upp för dig som användare. Gravstensinventeringen omvandlar storleken på dina bilder till rätt storlek automatiskt om bilden är större än 700 pixlar i bredd, så det är i första hand för dig som uppladdare som en lagom inställningen av upplösningen på din kamera/mobil är relevant.

Fotografiernas filnamn får inte innehålla apostrofer eller accenter och undvik gärna åäö. Det går bra att använda det filnamn som kameran/mobilen tilldelar.

Ofta är polerade stenar smutsiga, varför en tvättning med vatten är att föredra. Äldre stenar är ofta angripna av lavar och annan beläggning vilket bör tas bort. Blöt stenen ordentligt med vatten. I vissa fall bör man täcka stenen med blött hushållspapper under några timmar. Bearbeta inte stenen förrän lavan och mossan blivit uppmjukad. Använd en hård rotborste och skrubba försiktigt. Använd aldrig vassa föremål eller stålborstar!

Ett annat alternativ är att efterbehandla den digitala bilden i ett modernt fotoprogram, där man har möjlighet att avlägsna lavar och andra fläckar digitalt.

OBS! Tvätta aldrig stenar utan gravrättsinnehavarens medgivande.

Ljuset är en viktig faktor. Bäst bild blir mitt på dagen. Undvik starkt solsken, förutom om solskenet med hjälp av skuggor kan underlätta läsningen. Använd inte blixt, den ger lätt reflexer.

Om inskriptionen är otydlig. Ta en eller flera närbilder. Ibland blir bilden bättre om minnesstenen fuktas. Äldre stenar har ofta tappat inskriptionens djupverkan, även den färg som en gång var ifylld i inskriptionen. Att fylla i en inskription med vit tavelkrita kan hjälpa i vissa situationer, men var försiktig och tvätta alltid bort kritan när fotograferingen är klar. Totalt oläsliga texter kan krypa fram om man drar med långsidan av en tavelkrita över texten. Ibland kan man fånga en inskription med ett sidoljus från exempelvis en lampa.

Fotovinkeln är viktig. Bilden skall normalt tas framifrån, helst cirka en meter från marknivån när det är uppresta stenar. Tänk på att bakgrunden kan bli störande. Testa olika vinklar innan bilden tas. I vissa situationer kan det bli svårt att fånga objektet på grund av ett allt för litet avstånd mellan objekt och kamera. Se till att få med hela graven och komplettera med flera detaljbilder. Säkerställ att du inte själv speglas i blanka stenar; sådana stenar kan fotograferas lite från sidan. Se till att din egen skugga inte kommer med.

Bakgrunden. Placera kameran i ett optimalt läge för att undvika störande bakgrundsdetaljer. Det kan vara ljusa eller mörka detaljer som försvårar bland annat läsningen av inskriptionen. Se till att bilar och personer inte kommer med i bakgrunden.

Tidig vår, då växtligheten knappt har startat, är bästa tiden. Ibland är det nödvändigt att sära på eller binda upp blommor så att det bakomliggande gravobjektet blir synligt. Ibland kanske man får återvända vid en senare tidpunkt då växtligheten är begränsad.

Om graven är utsmyckad med blommor i krukor, vaser eller liknande, kan man med fördel flytta dessa, så att objektet framträder bättre. Glöm inte att sätta tillbaka dem.Till topp

 

©2011 Sveriges Släktforskarförbund

Användarvillkor & integritetspolicy


 Alla bilder i Gravstensinventeringen får användas i enlighet med Creative Commons licensen CC By-Nc. Läs mer här